featured

Небото над Македонија исполнето со змејови: Европско и Светско првенство во Змејарство ни гостуваат летово во Крушево

European Gliding Championship
Воздухопловната Федерација нa Македонија (ВФМ) ќе биде организатор на 20-то Европскопрвенствовозмејарствокласа 1 (Hanggliding) и 8-мо Светско Првенство во змејарство класа 5 (Rigid wings)во дисциплината крос кантри. Натпреварите ќе се одвиваат во Крушево и Пелагонискиот регион од 8 до 21 јули 2018година. Стартните локации ќе бидат во Крушево на Мечкин Камен, а во регионот на Прилеп,с.

Крушево - домот на параглајдингот

Paragliding

Туристичката кампања за откривање на убавините на нашата земја ги дава посакуваните ефекти. Секое интересно место кое има што да понуди веќе е на мапата и на домашните, а многу повеќе на странските посетители . Така е и во крушево, кое со многубројните содржини, а секако и со природата, ги одушевува туристите...

Крушево веќе пулсира 12 месеци во текот на годината како вистински туристички центар. Градот е преполн со гости. Прекрасната природа, параглајдингот, музеите, историјата се адутите на Крушево.

Monument Ilinden

Споменик Илинден

Изграден на историското Гумење споменикот Илинден е откриен на 2-ти август 1974 и денес го посетуваат стоитици и илјадници посетители од Македонија и Европа. 

Споменикот е симбол на борбата и непокорот на македонскиот народ, а внатрешноста на објектот симболично ја претставува маката на македонскиот народ за независност. Исто така, околината на споменикот ги симболизира загубените животи на многу борци. 

Што им треба на младите во Крушево?

IYCKr

Социјалниот живот во Крушево некогаш знаел да биде навистина на ниско ниво. Без кафулиња, вечерни забави, ресторани, спортски игралишта, култура и различен тип на настани кои се исклучиво посветени на слободното време и неформалното образование. 

Пола милион евра за развој на туризмот во Крушево

Krusevo

Општина Крушево е првата општина во Македонија чија апликација беше прифатена од Европска унија и Светска банка, дел од Проектот за локална и регионална конкурентност. Грантот е во износ од 500 000 евра а проектот е дел од ИПА 2 програмата ЕУ.

Krusevo

Параглајдинг: Krusevo Adventure Open 2018

Започнува на
Завршува на
Paragliding Krusevo

Натпреварот е организиран од локалниот параглајдинг клуб во Крушево и оваа години се организира по втор пат.

Започнува веднаш по Озно Опен (22.07.-28.07.2018) на 29-ти јули и се затвора на 4-ти август, 2018 година.

paragliding 2018

 

Добредојдовте во Крушево

Krusevo

Добредојдовте на Krusevo.mk. Извор на сите информции кои што би Ви затребале за Крушево. Како да стигнете тука, каде да престојувате, што да јадете, што да посетите и што да правите.

Низ оваа платформа ќе можете да го остварите Вашето патување до Крушево и да се вратите со импресии за повторна посета.

Лето во Крушево 2018

Krusevo

Како што наближува летото така и Крушево се подготвува за многу настани кои овој период од годината ќе го направат поисполнет од кога било. Кога врз тоа ќе ги додадете и параглајдинг натпреварите, меѓу кои и Европското првенство во змејарство во јули месец, летово рестораните, пицериите, хотелите, кафулињата и приватното сместување ќе имаат полни раце работа.

Спортот во Крушево е амбасадор на градот

Krusevo

Спортот е еден од адутите на Крушево во процесот на промоција на градот, но и покажување на сестраната успешност на ова место на 1 250 метри надморска висина. Во Крушево функционираат неколку спортски клубови од различни спортови и покрај тешката финансиска состојба на секој од нив тие имаат историја на постоење, учествување на натпревари и нижење на успеси, кои истовремено се успеси на градот.

Pizza Alla Igor

Пицерија Ала Игор

Пицерија Ала Игор е место каде што покрај пицата можете да пробате различни видови на сендвичи со лепче направено на домашен начин. Се наоѓа во центарот на градот непосредно до двата локали за ноќен живот и е многу популарно за младите, но и во претпладневните часови кога луѓето вработени во локалните институции и продавници купуваат храна од таму. 

Следете ја пица Ала Игор:
https://www.facebook.com/Alla-Igor-487281111352237/