March 2018

Крушево - домот на параглајдингот

Paragliding

Туристичката кампања за откривање на убавините на нашата земја ги дава посакуваните ефекти. Секое интересно место кое има што да понуди веќе е на мапата и на домашните, а многу повеќе на странските посетители . Така е и во крушево, кое со многубројните содржини, а секако и со природата, ги одушевува туристите...

Крушево веќе пулсира 12 месеци во текот на годината како вистински туристички центар. Градот е преполн со гости. Прекрасната природа, параглајдингот, музеите, историјата се адутите на Крушево.

When in Krusevo 2017 ДЕН 1

When in Krusevo

When in Krusevo е фестивал на отворено кој за прв пат се одржа минатата година од 4-ти до 6-ти август и организаторите веќе работат на вториот дел од фестивалот оваа 2018 година.

Се работи за настан кој вклучува кампување, планински велосипедизам, планинарење, параглајдинг, музички ноќни настани во природата околу Крушево. 

Ви претставуваме кратко резиме од првиот ден.

When in Krusevo 2017 ДЕН 2

Galoski, When in Krusevo 2017

When in Krusevo е фестивал на отворено кој за прв пат се одржа минатата година од 4-ти до 6-ти август и организаторите веќе работат на вториот дел од фестивалот оваа 2018 година.

Се работи за настан кој вклучува кампување, планински велосипедизам, планинарење, параглајдинг, музички ноќни настани во природата околу Крушево. 

Погледнете го краткиот преглед на ден 2.

When in Krusevo 2017ДЕН 3

When  paragliding

When in Krusevo е фестивал на отворено кој за прв пат се одржа минатата година од 4-ти до 6-ти август и организаторите веќе работат на вториот дел од фестивалот оваа 2018 година.

Се работи за настан кој вклучува кампување, планински велосипедизам, планинарење, параглајдинг, музички ноќни настани во природата околу Крушево. 

Во видеото што следи можете да погледнете извадоци од последниот ден.

Истражи ја уникатната архитектура на Крушево

Unique Architecture Krusevo

Многу куќи во Крушево дури и денес ја зачувале уникатната архитектура во која преовладува сината боја. Се верува дека доминантната сина боја е наследство на крушевските печалбари во Грција. Исто така, во некои домови преовладува жолтата боја за што се верува дека е наследство напечалбатите во Романија. 

Unique Architecture Krusevo

Пола милион евра за развој на туризмот во Крушево

Krusevo

Општина Крушево е првата општина во Македонија чија апликација беше прифатена од Европска унија и Светска банка, дел од Проектот за локална и регионална конкурентност. Грантот е во износ од 500 000 евра а проектот е дел од ИПА 2 програмата ЕУ.

Krusevo

Спортот во Крушево е амбасадор на градот

Krusevo

Спортот е еден од адутите на Крушево во процесот на промоција на градот, но и покажување на сестраната успешност на ова место на 1 250 метри надморска висина. Во Крушево функционираат неколку спортски клубови од различни спортови и покрај тешката финансиска состојба на секој од нив тие имаат историја на постоење, учествување на натпревари и нижење на успеси, кои истовремено се успеси на градот.

„Крушево и крушевчани низ стари фотографии“

Фејсбук групата „Крушево и крушевчани низ стари фотографии“ во последно време стана многу популарна, а претставува група во која помлади и повозрасни, сегашни и поранешни крушевчани објавуваат фотографии и податоци за истите.

1st of May 1945Прослава на 1-ви мај, 1945г.

Досега се објавени над 2 000 фотографии, а групата се приближува до бројка од 2 000 членови.

#ВикендВоКрушево

Krusevo in Winter

Почнувајќи од викендот (03/04.03.2018г.) локалната самоуправа започна иницијатива на социјалната мрежа „Фејсбук“ за промоција на Крушево во соработка со угостителските објекти преку користење на хаштагот #ВикендВоКрушево.

Еве во што се состоеше објавата со која се промовираше картата за дневно и полудневно скијање со попуст и промоција на секој објект кој што објавува на социјалните мрежи.

Задоцнетиот снег донесе многу туристи во Крушево

Stanikj

Оваа година во Крушево имавме закаснета зима, но според прилозите кои телевизија Сител и Македонската телевизија ги направија локалната самоуправа излезе во пресрет на угостителите и туристите и со свои мерки придонесе кон искористување на снежната покривка од над 50 центиметри.

Во продолжение погледнете го прилогот емитуван на Сител и порталот Инфокомпас.

https://youtu.be/6E2tWnC3FZg