featured

Flymaster Open 2019

Започнува на
Завршува на
Flymaster Open Photograph of paragliders high above

Флајмастер Опен 2019 (Flymaster Open 2019)е натпревар кој доаѓа за прв апт во Крушево и закој се очекува да продолжи да се одржува и наредните години. Настанот опфаќа едукација и натпреварување со употреба на многу напредни технологи - алатки за следење во живо, извлекување и бодување.

Атмосферата се очекува да биде пријателска и да обезбеди незаборавно искуство за луѓе од сите возрасти и групи.

Натпреварот е закажан за 21-ви јули и ќе трае до 27-ми, најпопуларниот период за летање со параглајдер и уживање во пејсажите на Крушево и околината.

Снежна викенд разгледница од Крушево

Grobno mesto Tose Proeski

Изминатиот продолжен викенд снегот во Крушево донесе многу пејсажи и погледи кои го одземаат здивот. Истовремено, крушевчани и надојдените посетители направија многу фотографии од Крушево и околината и со тоа ги документираа овие прекрасни денови во Крушево.

Во галеријата погоре можете да најдете фотографии од улиците во Крушево, гробното место на Тоше Проески, скијачките терени, детското одморалиште Бегова корија, шумските патеки, манастирот Св. Преображение и панорамски фотографии од повеќе агли на градот.

„Марш до Мусица“ и забава со Марио Еди и Шербет на 8 септември

Sherbet

На 8-ми септември, по повод денот на независноста на Република Македонија и денот на ослободување на Крушево локалната самоуправа, Манифестацијата НКС „Десет дена Крушевска Република“ и во соработка со угостителскиот сектор организираат целодневна забавна програма.

Утрото со почеток во 9 часот ќе се одржи планинарска тура до врвот Мусица, а во вечерните часови со почеток во 21:00 настап на групата Шербет и ди џеј Марио Еди во градскиот парк во Крушево.

 

Pizza Alla Igor

Пицерија Ала Игор

Пицерија Ала Игор е место каде што покрај пицата можете да пробате различни видови на сендвичи со лепче направено на домашен начин. Се наоѓа во центарот на градот непосредно до двата локали за ноќен живот и е многу популарно за младите, но и во претпладневните часови кога луѓето вработени во локалните институции и продавници купуваат храна од таму. 

Следете ја пица Ала Игор:
https://www.facebook.com/Alla-Igor-487281111352237/ 

When in Krusevo 2017 ДЕН 1

When in Krusevo

When in Krusevo е фестивал на отворено кој за прв пат се одржа минатата година од 4-ти до 6-ти август и организаторите веќе работат на вториот дел од фестивалот оваа 2018 година.

Се работи за настан кој вклучува кампување, планински велосипедизам, планинарење, параглајдинг, музички ноќни настани во природата околу Крушево. 

Ви претставуваме кратко резиме од првиот ден.

When in Krusevo 2017ДЕН 3

When  paragliding

When in Krusevo е фестивал на отворено кој за прв пат се одржа минатата година од 4-ти до 6-ти август и организаторите веќе работат на вториот дел од фестивалот оваа 2018 година.

Се работи за настан кој вклучува кампување, планински велосипедизам, планинарење, параглајдинг, музички ноќни настани во природата околу Крушево. 

Во видеото што следи можете да погледнете извадоци од последниот ден.

Пет впечатоци после една недела во Крушево

Krusevo
По мое мислење ретко се случува во пракса да ги доживееш возвишените очекувања за одредена работа. Нормално е за нашата прва средба со некое место или личност да ни’ фали нешто во споредба со сликите кои претходно не’ маѓепсале. Во Америка, на пример, вообичаено е да ги хиперболизирате добрите страни и да ги минимизирате впечатоците за лошите за да ја достигнете вашата поента. Прифатливо е, но до одреден степен, да користите грандиозна и преопширна реторика. Исто така, нормално е дека сите, вклучувајќи ги и Американците, брзо учат да ги менаџираат очекувањата.
Monument Ilinden

Споменик Илинден

Изграден на историското Гумење споменикот Илинден е откриен на 2-ти август 1974 и денес го посетуваат стоитици и илјадници посетители од Македонија и Европа. 

Споменикот е симбол на борбата и непокорот на македонскиот народ, а внатрешноста на објектот симболично ја претставува маката на македонскиот народ за независност. Исто така, околината на споменикот ги симболизира загубените животи на многу борци. 

Параглајдинг: Озон опен 2018

Започнува на
Завршува на
Paragliding Krusevo

Интернационалниот параглајдинг натпреват Крушево Озон опен 2018 ќе се одржи од 22-ри јули 2018г. па се до 28-ми на стартот на Мечкин Камен во Крушево.

Ова е настан кој следи и претходи на десетици параглајдинг натпревари кои ќе се одржуваат ова лето во Крушево.

ФОТО Влатко Стефановски со одличен настап во Крушево

Vlatko stefanovski

Поранешниот гитарист на познатата македонска група Леб и сол, а сега соло изведувач Влатко Стефановски синоќа внесе позитивна енергија, донесе забава во Крушево и инспирира многу фотографии и видео записи од неговиот настап.

Како дел од Манифестацијата НКС „Десет дена Крушевска Републиак“ на 9-ти август во градскиот парк во Крушево настапи Влатко Стефановски кој ги привлече не само крушевчани, туку и посетителите од соседните градови околу Крушево. 

Стефановски отсфири и отпеа дел од неговите најпознати песни и со присутните сподели дел од својата харизма.