Манастир Свето Преображение

Манастир Свето Преображение

Holly Monastery

Манастирот Свето Преображебие се наоѓа надвор од Крушеви на повеќе од 1 700 метри надморска висина и се смета за втор дом на познатиот македонски пејач Тоше Проески.

Овој манастир е преодна точка за планинските велосипедисти и планинарите на патот кон Мусица, на 1 780 м.н.в..

Holy Transfiguration

Секој 18-ти август крушевчани се збираат тука, а помладите ја поминуваат ноќат во шумата со запален оган.

Holy Transfiguration

41.408323, 21.221053