Споменик Илинден

Споменик Илинден

Monument Ilinden
Monument Ilinden
Monument Ilinden
Monument Ilinden

Изграден на историското Гумење споменикот Илинден е откриен на 2-ти август 1974 и денес го посетуваат стоитици и илјадници посетители од Македонија и Европа. 

Споменикот е симбол на борбата и непокорот на македонскиот народ, а внатрешноста на објектот симболично ја претставува маката на македонскиот народ за независност. Исто така, околината на споменикот ги симболизира загубените животи на многу борци. 

Внатре се наоѓа гробот на првиот претседател на Крушевската република Никола Каре. Можете да дојдете тука еден сончев и да уживате во околината, погледот кон Крушево и да прошетата во природата што опкружува. 

Илинден е отворен секој ден освен понеделник од 9 до 16 часот и билетот за влез чини само едно евро. 

Video URL

41.376439, 21.247976