Спомен куќа Тодор Проески

Спомен куќа Тодор Проески

Tose Memorial House

Во спомен куќата Тодор Проески можат да се видат предмети кои зборуваат за животот на познатиот македонски пејач кој загина трагично во 2007-ма година.

Tose Proeski

Тоше Проески е балканска музичка ѕвезда и во негова чест е изградена спомен куќата. Тој беше амбасадор на Македонија и музички талент кој можеше да достигне светска слава.

Tose proeski

Спомен куќата е отворена во април 2011-та година и оттогаш е посетена од повеќе од 600 000 луѓе.

Tose Proeski

Во спомен куќата посетителите можат да ги најдат неговите лични работи, претставување на неговата соба каде што го поминувал слободното време, книгите што ги читал И др. За време на прошетката во зградата постојано се пуштаат неговите безвременски песни кои го збогатуваат местото.

Тоше е роден на 16-ти октомври 1981 година во 11:25 часот и оваа година настанот на кој се одбележа неговото раѓање започна во 11:25 часот. Организаторите велат дека на тој начин сакаат да потенцираат дека Тоше има само датум на раѓање.

Tose Proeski

Можете да ја посетите спомен куќата Тодор Проески секој ден освен понеделник од 9 до 16 часот.

Video URL

41.374447, 21.246275